Boeren
Biodiversiteit in de praktijk vergroten voor boeren
Landschapselementen (landelijk gebied). Het vergroten van biodiversiteit op boerenbedrijven kan worden bereikt door de integratie van landschapselementen. Praktische strategieën omvatten agroforestry, aanleg van bloemrijke randen en bermen, aanleg van biodiverse heggen, natuurlijke waterbeheersing, habitatrestauratie.
Maatregelen voor natuurinclusieve akkerbouw. Akkerbouw speelt een prominente rol in het Nederlandse landschap en kan bijdragen aan biodiversiteitsherstel. Akkerbouwers kunnen binnen hun teeltsysteem maatregelen nemen, bijvoorbeeld vogelakkers en kruidenrijke randen, om biodiversiteit te stimuleren.
Maatregelen voor natuurinclusieve melkveehouderij. De melkveehouderij heeft de potentie om aanzienlijk bij te dragen aan het herstel van de Nederlandse biodiversiteit. Om dit te bereiken, is het belangrijk om melkveehouders inzicht te geven in maatregelen die zij kunnen nemen. Voorbeelden zijn niet-kerende grondbewerking en de toepassing van kruidenrijk grasland.
Verdienmodellen
Meten biodiversiteitsprestaties. Het eenduidig meten van de prestaties die boeren en landbouwers leveren op het gebied van biodiversiteit kan een enorme bijdrage leveren aan een steeds duurzamer, gezonder verdienmodel. Hiervoor zijn verschillende biodiversiteitsmonitoren, bijvoorbeeld voor de melkveehouderij en akkerbouw, in ontwikkeling op basis van KPI’s.
Stapeling van beloningen. Op basis van de biodiversiteitsmonitoren wordt er op verschillende plekken gewerkt aan een stapeling van beloningen. De stapeling van beloningen wordt bereikt doordat verschillende partijen vanuit de voedselketen, het bedrijfsleven en de overheid boeren en landbouwers belonen voor hun inzet op het gebied van biodiversiteit. Op deze manier worden zowel ecologische winsten als economische winsten geboekt.
Beloning via keurmerken. Als agrifoodbedrijf is het soms lastig om biodiversiteitsherstel te financieren op eigen kosten. In veel gevallen kunnen de extra kosten gedekt worden via keurmerken. Een voorbeeld daarvan is ‘On the way to PlanetProof’.
Monitoring
KPI systematiek voor biodiversiteit. Het ontwikkelen van KPI's voor biodiversiteit in de context van boeren is van groot belang om duurzaam landbeheer te bevorderen. Eerder heeft Naturalis een overzicht gemaakt van de biodiversiteits KPI’s. Daarnaast organiseert het Deltaplan workshops over de KPI-systematiek die voor de boerensector zeker interessant zijn.
Lees meer (link: https://toolbox-all4biodiversity.nl/dossier/kpi-systematiek-voor-biodiversiteit-dossier)