Hoveniers en tuincentra

Groen draagt bij aan de kwaliteit van onze leefomgeving, de biodiversiteit, de gezondheid van mensen en de circulaire economie. Het biedt oplossingen voor klimaatadaptatie en is bovendien economisch aantrekkelijk. Als groenvoorziener kun jij klanten adviseren om hun terrein natuurvriendelijk en biodivers in te richten. Benieuwd welke maatregelen hierbij passen? Klik op een van de kennisdossiers hieronder en laat je inspireren.

Jouw rol

Inhoudsopgave
Als groenvoorziener kun je een grote rol spelen in hoe onze (openbare) ruimtes eruit komen te zien en welke duurzame doelen ze dienen, zoals biodiversiteitsherstel. Hieronder volgt, aan de hand van onze vijf hoofdthema’s en specifiek voor groenvoorzieners, een uitgebreide set van strategieën en maatregelen die overwogen kunnen worden voor het bevorderen van biodiversiteit.
Bron foto: industryview (iStock)

Biodiversiteit in de praktijk vergroten voor hoveniers en tuincentra

Als hovenier of tuincentra kun je ook een rol spelen om de biodiversiteit te vergroten. Hierbij kan gelet worden op welke planten je gebruikt. Probeer insectenvriendelijke planten te gebruiken en maak gebruik van nestkasten. Creëer een gevarieerde plantenomgeving, monitor bodemgezondheid, en vermijd overmatig gebruik van chemicaliën. Probeer klanten te overtuigen om waterbronnen toe te voegen. Dit soort maatregelen zorgen voor biodiversiteitsherstel.

Vergroenen openbare ruimte. Groenvoorzieners kunnen de openbare ruimte meer biodivers maken door het gebruik van planten die een plus opleveren voor biodiversiteit, strategische boombeplanting en het integreren van ecologische ontwerpprincipes.

Verdienmodellen voor hoveniers en tuincentra

Door biodiversiteit te integreren in je verdienmodel kun je als groenvoorziener bijdragen aan het behoud en herstel van de natuurlijke omgeving. Tegelijkertijd kan het onderdeel worden van je businesscase waarin je klanten aantrekt die zoekende zijn naar duurzame en ecologische oplossingen.

Monitoring voor hoveniers en tuincentra

Als hovenier tuincentra of groenvoorziener is het monitoren van biodiversiteit cruciaal om landschappen, tuinen, bedrijventerreinen te kunnen creëren. Er zijn verschillende manieren om dit te monitoren. Een van de opties is door het identificeren van planten en dieren op een specifiek terrein. Op dit moment worden er aan de hand van KPI’s een hoop manieren ontwikkeld om het monitor proces verder te verbeteren.

KPI-systematiek. Kritische Prestatie indicatoren (KPI’s) worden steeds meer gebruikt om de prestaties rondom biodiversiteit te meten. Vanuit het Deltaplan Biodiversiteitsherstel wordt er gewerkt aan een KPI-systematiek voor biodiversiteit.