Bedrijventerreinen zijn over het algemeen versteende gebieden die in de zomer enorm opwarmen en waar het water de bodem niet in kan. Daarnaast vormen ze met hun ligging aan de randen van de bebouwing een barrière tussen stedelijk- en buitengebied. Door te werken aan vergroening van bedrijventerreinen wordt er een beter werkklimaat gecreëerd en ontstaan betere verbindingen tussen het stedelijk en het buitengebied.
Dossier
Vergroenen openbare ruimte
Naast landbouw en natuurgebieden bestaat Nederland voor een groot gedeelte uit openbare ruimte beheerd door overheden, bedrijven en particulieren. Veel van deze openbare ruimte is bebouwd. Door deze gebieden te vergroenen komt er meer ruimte voor biodiversiteit in de bebouwde omgeving. Er is op dit gebied veel mogelijk. Denk aan het vergroenen van bedrijventerreinen, ecologisch beheer van bermen, aanleggen van meer biodivers groen in de wijk, tiny forest, het vergroenen van de eigen tuin en dak, het creëren van faunavoorzieningen, natuurvriendelijke straatverlichting en natuurinclusief bouwen.

Vergroenen bedrijventerreinen
Ecologische inrichting en beheer van bermen
Een deel van de Nederlandse bermen langs (water-)wegen en spoorlijnen vormt een eentonige grasmat, waardoor ze minder waardevol zijn voor de biodiversiteit. Door een ecologische inrichting en ecologisch beheer kunnen deze bermen een grote bijdrage leveren aan de Nederlandse biodiversiteit als leefgebied voor planten en insecten en als voedselgebied voor vogels. Daarnaast kunnen bermen door hun vaak grote lengte bij een goede inrichting verbindingen vormen tussen verschillende natuurgebieden.
Aanleggen groenstroken/vlinderidylles
Het aanleggen van groenstroken met bloembollen of zadenmengsels kan de biodiversiteit verhogen en een bijdrage leveren aan de uitstraling van de openbare ruimte.
Creëren nieuwe stukken natuur/Tiny forests
Overheden maar ook bedrijven kunnen delen van hun terreinen benutten om nieuwe stukken natuur te creëren. Denk bijvoorbeeld natte natuur, met vijvers en poelen of het aanleggen van een stuk bos.
Groene tuinen
Naast het vergroenen van de openbare ruimte valt er ook veel te winnen met het vergoenen van de Nederlandse tuinen aangezien die een groot deel van de groene omgeving in steden vormen.
Groene daken/daktuinen
Groene daken en daktuinen geven de mogelijkheid om toch groen toe te voegen in een versteende omgeving zonder extra ruimte in te nemen, zeker in het centrum van grote steden.
Geveltuin/groen muren
Een geveltuin of verticaal groen neemt weinig ruimte in en kan de uitstraling van een buurt flink vergroenen.
Faunavoorzieningen
Naast het aanleggen van groen kunnen er voor dieren ook allerlei faunavoorzieningen worden aangelegd om verschillende diersoorten weer een plek te geven in het stedelijk gebied.
Natuurvriendelijke verlichting
Kunstlicht afkomstig van lantarenpalen en bebouwing verstoort natuurlijke ritmes van dieren en planten.
Natuurinclusief bouwen
Bij het bouwen van een nieuwe wijk of industrieterrein is het goed op aan de voorkant al rekening te houden met de natuur in het ontwerp en tijdens de aanleg.
Meer informatie
Meer bronnen
(2)
Something went wrong
Something went wrong