De werkgroep Gebiedsgerichte Samenwerking van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel heeft daarom een Leidraad voor gebiedsgerichte samenwerking ontwikkeld. Het doel: organisaties en instanties die regionaal willen werken aan het herstel van de biodiversiteit op weg helpen. De leidraad beschrijft wat de voorwaarden zijn voor een succesvolle gebiedsgerichte aanpak. Daarnaast licht het de zes processtappen toe die nodig zijn om tot een succesvol gebiedsproces te komen.
Tools
Leidraad Gebiedsgerichte Aanpak
KANO (KansenAnalyse voor NatuurOntwikkeling)
Deze webtool is ontwikkeld door Naturalis Biodiversity Center in samenwerking met partners van het LIFE IP All4biodiversity project. De KANO maakt het mogelijk om aan de hand van 41 onderwerpen met betrokken partijen tot een gezamenlijk inzicht te komen als het gaat om waar de prioriteiten voor biodiversiteitsherstel in een gebied liggen. Deze inzichten kunnen gebruikt worden als onderbouwing voor een langetermijnvisie voor een gebied. Daarnaast geeft de KANO handvatten om die visie daadwerkelijk te bereiken.
Schakelbak LIFE IP
De Schakelbak geeft een geïntegreerde governance-aanpak weer voor samenwerkingen. Deze wordt verdeeld over vier ‘versnellingen’ waarmee een samenwerkingsproces geanalyseerd of ingericht kan worden. Met deze tool is het mogelijk een idee voor samenwerking verder te brengen, zodat de gewenst resultaten gerealiseerd kunnen worden.