Klimaat
Actueel
Wat is het klimaat?
Effecten van klimaatverandering
Video's
KNMI'23-klimaatscenario's in het kort
KNMI
Waarom 1,5 graad niet zomaar een getal is
NOS
Klimaat scenario’s
De scenario’s spreken vaak over een gemiddelde opwarming van anderhalf, twee of drie graden opwarming. Dit betekent echter niet dat iedere dag zoveel warmer zal zijn, maar dat het in de wereld gemiddeld zoveel warmer is in totaal. Ook neemt de stabiliteit van het klimaat af naar mate de temperatuur verder stijgt, waardoor het weer extremer wordt. In de scenario’s van klimaatwetenschappers worden meest waarschijnlijke gevolgen en risico’s inzichtelijk gemaakt.
Gevolgen voor de natuur
Lessen uit het zuiden
Niet alleen de ecosystemen zullen meer gaan lijken op die van zuidelijkere streken, ook de preventiemaatregelen tegen brand, droogte, stormschade en overstromingen die terreinbeheerders treffen zijn gebaseerd op de extreme weerssituaties die we elders in Europa zien.
Gevolgen voor de open teelten
Gevolgen voor de veehouderij
Aanpassen aan een veranderend klimaat
Relevante Groen Kennisnet dossiers
Leermiddelen
Duurzame ontwikkelingsdoelen
Geschiedenis
1972 Limits to growth. De club van Rome publiceert De grenzen aan de groei. De auteurs waarschuwen wat de gevolgen zijn voor de mens en de planeet als de economie en de populatie blijven groeien. Bijzonder hierbij is het vroege gebruik van computermodellen en simulatie om verschillende scenario’s door te rekenen. De stevige conclusies van de onderzoekers worden tegenwoordig meer serieus genomen dan ten tijde van de publicatie.
1992 Rio Earth Summit. Een belangrijke wereldwijde conferentie in Brazilië waar veel hoop op gevestigd was. Staatshoofden kwamen bijeen om samen tot een aanpak van klimaatopwarming te komen zoals eerder succesvol bij de aanpak van het gat in de ozonlaag gedaan was. Toezeggingen van met name de welvarende landen bleven. De belangrijkste uitkomst was de oprichting van de UNFCCC en daarmee het begin van de jaarlijkse traditie om een klimaattop te organiseren.
1997 Kyoto-protocol. Het eerste grote internationale klimaatverdrag is tijdens de 3e COP (Conference Of Parties) klimaattop getekend in Japan. Aan de ene kant lag het Kyoto-protocol onder vuur door klimaatwetenschappers omdat het tot een te kleine reductie in de uitstoot van broeikasgassen zou leiden en aan de andere kant kozen de Verenigde Staten en later Canada ervoor niet te tekenen, waardoor een aantal belangrijke uitstoters van emmissies niet onder dit protocol vallen.
2009 Copenhagen Climate Summit. In Kopenhagen vond de 15e COP klimaattop plaats. Na de recente verkiezing van president Obama voor zijn eerste termijn was de verwachting dat de wereldleiders er dit jaar uit zouden komen. De onderhandelingen verliepen echter stroef en uiteindelijk hebben alle landen samen geen akkoord weten te bereiken.
2016 Paris Agreement. In het najaar van 2015 kwamen wereldleiders twee weken lang bij elkaar in Parijs om tot een klimaatakkoord te komen. De uitkomst van deze bijeenkomst is het Klimaatakkoord van Parijs. Dit document wordt gezien als een belangrijke stap vooruit, niet omdat het concrete stappen zet de mondiale uitstoot terug te dringen maar omdat dit het eerste klimaatakkoord is waar alle landen - ook de grote uitstoters zoals de Verenigde Staten en China - voor getekend hebben. Dit akkoord stelt een gedeelde ambitie om het probleem op te lossen en dient nog steeds als basis voor alle internationale klimaatafspraken.