In steeds meer gemeentes beheren bewoners zelf groen in hun buurt, het zogenaamde adoptiegroen. Adoptiegroen is het onderhouden van een stukje openbaar groen, zoals bijvoorbeeld een perkje in de straat, een binnenhofje, kruidentuinen, bloementuinen of een groenstrook langs de gevels van een paar trottoirtegels.
Dossier
Bewustwording en activatie van burgers
Er komt steeds meer aandacht voor het belang van biodiversiteit bij overheden en in de landbouw. Maar veel burgers weten nog weinig van biodiversiteit en zouden een grote bijdrage kunnen leveren aan biodiversiteitsherstel. Daarom wordt er door veel natuurorganisaties, overheden en ook vanuit het Deltaplan Biodiversiteitsherstel op verschillende manieren gewerkt aan de bewustwording en activatie van burgers.

Adoptiegroen
Groene belevingspunten
De afgelopen jaren zijn er veel landschapselementen en groene zones verdwenen in het Groene Hart. Meerdere burgers, organisaties en overheden zetten zich in om die samen te herstellen. Om te leren over het belang hiervan worden de elementen met elkaar verbonden met educatieve routes. Deze routes belichten de relaties tussen biodiversiteit, voedsel, landschap en cultuur met behulp van een aantal Groene Belevingspunten.
Buitenlokaal
Een deel van de burgers en dan specifiek kinderen komen steeds minder in contact met de groene omgeving en er is sprake van een toenemende vervreemding van de natuur. Daarom wordt er op verschillende plekken gewerkt om het contact tussen mensen en de natuur weer te vergroten, onder anderen IVN doet dit door middel van het Buitenlokaal. Bij het creëren van een buitenlokaal wordt een schoolplein met behulp van landschapselementen, waaronder inheemse bomenrijen, singels, bosjes en natuurvriendelijke slootranden, ecologisch ingericht. Waarna kinderen en de buurt op deze plekken kunnen leren over de natuur en biodiversiteit.
Publiekscampagne Maak Grijs Groener
Het gaat niet goed met de biodiversiteit, wereldwijd én in Nederland. Daarom heeft het Deltaplan Biodiversiteitsherstel de publiekscampagne Maak Grijs Groener opgezet, in samenwerking met LIFE IP All4Biodiversity. Met deze campagne wil de stichting het begrip biodiversiteit tot leven brengen en een breed publiek inspireren met burgerinitiatieven die laten zien hoe je samen met anderen kunt bijdragen aan biodiversiteitsherstel. En dat is hard nodig, want slechts een op de vier Nederlanders zegt te weten wat ze aan biodiversiteitsherstel kunnen doen.